Blog

Legfrissebb bejegyzések

Hengerezés: Sérülések megelőzésére, testünk mozgékonyságáért és hajlékonyságáért, valamint teljesítményünk javításáért

Hengerezés: Sérülések megelőzésére, testünk mozgékonyságáért és hajlékonyságáért, valamint teljesítményünk javításáért
"Mindennap megmosod a fogad, hogy megelőzd a lepedék lerakódását - ugyanígy mindennap >>meg kell csutakolnod<< az izmaidat is, hogy elkerülhesd a mocsok felhalmozódását." - Cassidy Philips
A következőkben megvizsgáljuk a szivacshengerezés sokoldalú világát, bemutatva néhány összefüggésen keresztül. Megvizsgáljuk, hogyan javíthatja flexibilitásunkat, növelheti teljesítményünket és milyen hatással lehet idegrendszerünkre.
A hengerezés és flexibilitás viszonya

Az általam vizsgált kutatás azon eredményre jutott, hogy a hengerezés pozitív hatással van az edzés előtti flexibilitásra, és mérsékli az edzés utáni izomlázat és fáradtságot. Összehasonlítva a hagyományos nyújtással, megállapították, hogy mindkét módszer képes javítani a flexibilitást, azonban a legnagyobb mértékű fejlődéshez a résztvevőknek mindkét technikát egyszerre kellett alkalmazniuk. Egy további kutatásban,  futballisták csípő-  és térdmobilitását vizsgálták, összehasonlították a hengerezést és a terapeuták által használt kézi eszközöket. Arra az eredményre jutottak, hogy mindkét módszer javította a térd és csípő mozgékonyságát, azonban hangsúlyozták, hogy a hengerezés olyan lehetőség, amit egyedül is elvégezhetünk magunkon, így nem kell mások segítségét kérnünk.



A hengerezés és a teljesítmény

Az előzőleg említett tanulmány alapján úgy tűnik, hogy a hengerezés enyhíti az edzés utáni izomlázat és fáradtságot, ami azt sejteti, hogy a hengerezés hatással lehet a teljesítményre is. Egy további kutatásban, rendkívül fontos megállapításra jutottak, ugyanis rámutattak, hogy a hengerezés hatékonyan növeli az ízületek mozgékonyságát (mobilizációját) és a teljesítményt.

Peacock és munkatársai által végzett kutatás eredményei szerint az alapvető teljesítményteszt (ugrás, agilitási gyakorlatok, súlyemelés) előtti hengerezés javítja a teljesítményt, már ennél korábban, 2012-ben felfedezték, hogy a talp hengerelése magasabb ugrásokat tesz lehetővé.

MacDonald és csapata (2014) a vizsgálatuk során megállapította, hogy a nehéz súlyokkal végzett emelés utáni hengerezés felgyorsítja a regenerációt, csökkenti az izomláz mértékét és javulást hoz számos tesztben. A résztvevők nehéz súlyos guggolásokat végeztek, majd hengereztek. 24 órával később visszatértek a laboratóriumba, hogy megmérjék az izomláz mértékét és ismételjék meg a teljesítményteszteket. A súlyos guggolásokat követő napokban a szivacshengerező csoportnál az izomláz mértéke 24 óra után volt a legnagyobb, míg a hengerezést nem alkalmazó csoportnál ez 48 órával az edzés után jelentkezett.


A hengerezés hatása az idegrendszerünkre

Dr. Michael Clark, 2000-ben megjelent könyvében (Integrated Training for the new millenium) volt először olvasható, miszerint feltételezése szerint a hengerezés hatással lehet az idegrendszer működésére is. Dr. Clark 2011-ben tovább mélyítette ezt a gondolatot, azt állítva, hogy lassú vagy hosszan tartó nyomás alkalmazása egy izomra szivacs hengerrel stimulálhat bizonyos receptorokat, amelyek az idegrendszerrel való kommunikáció révén az izom ellazulását eredményezhetik.

Az idegrendszerrel kapcsolatos hatások kutatásai részben olyan megfigyelésekből származnak, amelyeket használat közben tapasztaltak.

Chan és munkatársai (2015) megvizsgálták, hogyan hat az önmasszázs az idegrendszerre. A vizsgálat során krónikus fájdalommal élő résztvevőket vontak be. Az önmasszázs technikáját saját maguknak tanították meg, majd otthon is gyakorolták. Az önmasszázs során kemény labdát használtak, amellyel tartósan nyomást gyakoroltak a fájdalmas területekre. A kutatók megállapították, hogy az önmasszázst végző résztvevőknél fokozódott az idegrendszer ellazításért felelős területének aktivitása, ami csökkentette a stressz általános szintjét. Ezek az eredmények alátámasztották korábbi kutatások eredményeit, amelyek terapeuták által alkalmazott nyomás hatását vizsgálták a fájdalmas pontokra.



Hengerezz rendesen! Workshopom ősztől tavaszig elérhető, havonta egyszer. Külső helyszínen 5 főtől megtartom!

Az aktuális időpontokról, helyszínről érdeklődj e-mailben az emese.msofitness@gmail.com-on. 

Íme néhány visszajelzés a workshopról, illetve a tematika.



Hasonló bejegyzések: