Az ételintolerancia
Az "ételallergia", "ételintolerancia" és "ételérzékenység/hiperszenzitivitás" kifejezéseket gyakran egymással felcserélhető módon használják és gyakorta nem megfelelően értelmezik. Azonban mindegyik azt jelenti, hogy szervezetünk rendellenes reakcióval válaszol bizonyos élelmiszerekre és ez különböző tünetekben nyilvánulhat meg. A háttérben az immunrendszer aktivációja és ezáltal az ellenanyagok termelődését magába foglaló mechanizmus állhat, illetve tünetek a nem immunmediált reakciók miatt is kialakulhatnak.
Az ÉTELINTOLERANCIA jellemző tünetei
ekcéma és egyéb bőrproblémák
emésztési zavarok
súlyproblémák
bélgyulladás, hasi fájdalmak
kimerültség, állandó levertség, fáradtság
bélproblémák, hasmenés, székrekedés
migrén, krónikus fejfájás
álmatlanság, alvászavarok
tanulási nehézségek
hiperaktivitás
menstruációs problémák
krónikus légzőszervi tünetek, orrmelléküreg-gyulladás
gyakori szívdobogás érzés
Az ételintolerancia okai
<< Enzimdefektus >>
Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és só felszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.
<< Gyógyszerek, kémiai anyagok >>
Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek jelenléte.
<< Toxikus komponensek >>
Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.
A lakosság kevesebb, mint 2-3 %-a szenved élelmiszer-allergiában, azonban 30-40 %-ra becsülik az ételintolerancia valamilyen formájában érintettek arányát. A tünetek gyakran csak bizonyos idővel az élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek, így nehéz azonosítani, mely élelmiszer vagy élelmiszerek felelősek.
Az ételintolerancia a szervezet élelmiszerre vagy élelmiszerekre adott nem megfelelő válasza. Az elégtelen emésztés, a bélrendszerben élő mikróbák egyensúlyának megbomlása, a paraziták, a bélfertőzések, a helytelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás vagy a gyógyszerek hatása is szerepet játszhat kialakulásukban. Az esetek jelentős részében az immunrendszer válasza (IgG termelődés) szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Normális körülmények között az antitest-élelmiszer fehérje komplexet az immunrendszer képes eltávolítani. Azonban, ha valamilyen oknál fogva a komplexek felhalmozódnak a szervezet szöveteiben, akkor ételintolerancia tüneteket kiváltó folyamatokat indítanak el.
>> EMÉSZTŐRENDSZER zavarai
gyomortáji fájdalom, puffadás, görcsök, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés vagy kóros elhízás
>> BŐRPROBLÉMÁK
ekcéma, viszkető bőr és egyéb bőrkiütések
>> KÖZPONTI IDEGRENDSZER zavarai
fejfájás, migrén, csökkent koncentrációképesség, hangulati és viselkedésbeli változások, depresszió, szorongás, fáradság, gyermekeknél hiperaktivitás és tanulási nehézségek
>> LÉGZŐSZERVI betegségek
orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, asztma
>> VÁZ- ÉS IZOMRENDSZERI problémák
ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás, izomfájdalom és gyengeség
A tünetek több nappal a reaktív élelmiszer elfogyasztása után is megjelenhetnek, és hetekig tarthatnak, ezért nagyon nehéz megállapítani, hogy mely élelmiszer felelős a tünet megjelenéséért. A panaszok kialakulásával összefüggésbe hozható élelmiszerek felderítéséhez a bennük lévő fehérjék ellen termelt antitestek vérszintjének meghatározása nyújt segítséget.