A fizikai éhségen túl

A fizikai éhségen túl

A mindful (tudatos) étkezés

Mi az a mindfulness?

A mindfulness-nek (magyarul tudatos jelenlétnek), amely manapság egyre szélesebb körben elterjedt fogalom, számos jótékony hatású aspektusa van az életben a mentális egészségünkre. A fogalom a buddhizmus filozófiájából ered, az ősi keleti vallásból. Dr. Kabat-Zinn hivatalosan a ’90-es években határozta meg, mint a jelent fokozottan és szándékosan figyelemmel kísérő tudatállapotot, amely mentes a tapasztalások, gondolatok és a külső ingerek értékelésétől (Kabat, 1990). 

Miről is szól ez tulajdonképpen?  Talán észre sem vesszük, de naponta több ezer gondolat fut át az elménken úgy, hogy felbukkanásuk és hatásuk a viselkedésünkre a háttérben duruzsoló zajként vezérel bennünket. A legtöbb esetben automatikusan reagálunk a másokkal folytatott beszélge-tésekben vagy a napi tevékenységeink elvégzésében - ez pedig teljesen normális. 

Emberi mivoltunk része, hogy a dolgokat leegyszerűsítve energiát spórolunk meg a folyamatos döntéshozatal elkerülésével, ám a probléma ott kezdődik, ha ezek az automatikus reakciók nem minket szolgálnak. Például, ha megszoktuk, hogy a reggeli kávé mellé mindig elmajszolunk egy fánkot is, de időközben kiderül, hogy cukorbetegséget diagnosztizáltak nálunk, akkor az addig berögződött szokásunkat érdemes átformálnunk. Nem kell viszont ennyire messzire mennünk ahhoz, hogy változást akarjunk elérni az életünk bármelyik területén. Mindannyiunknak vannak céljai, motivációi, amik nem azért hajtanak minket előre, mert egy probléma már gondot okoz. Egyszerűen csak szeretnénk jobbak lenni. A mindfulness ebben is kiváló segítséget nyújt többek között. 

A tudatos jelenlétnek köszönhetően meg tudjuk figyelni a történéseket anélkül, hogy címkéznénk őket. Ha elejtünk egy bögrét és az kettétörik, akkor nem azt mondjuk magunknak, hogy ,,Jajj, de ügyetlen vagyok!’’, hanem egyszerűen csak felsöpörjük a szétszóródott darabokat és kidobjuk a kukába. Ez pedig rengeteget segít abban, hogy másképp csináljunk valamit, mert a változásban legtöbbször azzal gátoljuk önmagunkat, hogy nem tudjuk elfogadni a jelenben lévő szituációt és az érzelmeink sodornak minket – ostorozzuk magunkat, haragszunk magunkra és görcsösen változást szeretnénk.

Tudatosan étkezni

Én mindig azt mondom, hogy a változás akkor lehetséges igazán, ha el tudjuk fogadni azt, ami most van. Ha például szeretnénk étrendet váltani vagy étkezési szokásainkat alakítani, akkor először fogadjuk el azt, hogy a jelenben úgy étkezünk, ahogyan. Sokan nevezik ,,rossznak’’ vagy ,,egészségtelennek’’ azt, ahogyan most étkeznek. Ezeket igyekezzünk elkerülni! Persze, ez nem ennyire egyszerű, ezért is mutatom be a mindful étkezés lényegét. A mindful étkezés fogalmában egyelőre a szakirodalom alapján nincsen közös nevező, habár néhány főbb tényező megegyezik mindegyikben: a tudatos ételválasztás, a fizikai vs. pszichológiai éhség megkülönböztetésének képessége (Bishop és mtsai., 2004; Kabat, 1990; idézi: Warren és mtsai., 2017) vagy az egészséges étkezés a testünk megérzéseire való reagálással (Miller és mtsai., 2014; idézi: Warren és mtsai., 2017). Ez azt jelenti, hogy tudatos döntéseket hozunk azzal kapcsolatban, hogy mit együnk és mikor a testünk jelzései alapján, ami végül egy kiegyensúlyozott és egészséges diétához vezet. 

Lényeges megemlíteni egy másik fontos kiegészítő fogalmat, az intuitív (vagy ösztönszerű) étkezést, amely lehetővé teszi, hogy spontán étkezzünk anélkül, hogy megbélyegeznénk vagy elítélnénk az ételt, amit fogyasztunk; amellett, hogy tiszteletben tartjuk az éhségérzetünk irányító képességét. Miért is fontos ezzel foglalkozni? Mint már korábban említettem, hajlamosak vagyunk negatív jelzőkkel illetni az ételeinket és az étkezési szokásainkat: egészségtelen, hizlaló, bűnöző stb. Természetesen, ezek a címkék egyrészt segítenek bekategorizálni és eltávolítani magunktól a nem kívánt termékeket, de másfelől gátolnak is minket a változás megteremtésében. Hogyan működik ez?

Abban a pillanatban, hogy negatív jelzőket aggatok az ebédemre, hozzácsatolok bizonyos érzelmi reakciókat is. Például, ha szeretnénk csökkenteni a testsúlyunkat, de vacsora után megkívánunk egy kis csokit, amit előzőleg már elkönyveltünk hizlalónak, akár egy kocka elfogyasztása után is azt gondolhatjuk, hogy kudarcot vallottunk a diétában. Megjelenhet a bűntudat, az önostorozás. Ha pedig ez tovább gyűrűzik, akkor végül feladjuk a próbálkozást, hiszen úgy érezzük, hogy hiába futunk neki újra és újra

Egyértelműen szélsőséges lenne azt feltételezni, hogy egy kocka csokoládétól összedől a kártyavár, amit addig építgettünk kitartóan, és persze nem is erről van szó (kivéve, ha valakinek intoleranciája vagy allergiája van). Nem arról az egyetlen darabka csokiról szól itt a történet, hanem a hozzátartozó belső, automatikus válaszunktól. Ahányféle ember, annyiféle reakció létezik egy ilyen szituációban, némelyeknek könnyebben megy ez, némelyeknek nehezebben, de senki nem hibázik, ha a fogyókúra kellős közepén megeszik egy csokis fagyit. Ebben van a kulcs: senki NEM hibázik. 

Ha megpróbálunk megértőbbnek lenni magunkkal és hiba helyett egy egyszerű cselekedetként tekintünk a diétából való kikacsintásra, akkor feltehetjük magunknak ítéletmentesen a kérdést és elkezdhetjük megvizsgálni az okokat: miért akarok csokoládét enni az éjszaka kellős közepén? Ebben segít a mindful étkezés. 

Meglehet, sokszor nem vagyunk tudatában annak, hogy miért étkezünk, pedig, ahogyan azt már fentebb súroltam, a szokásos biológiai éhség mellett beszélhetünk pszichológiai éhségről is. Ez pedig nem más, mint az éhségérzet kapcsolódása bizonyos érzelmekhez. Hányszor látjuk a filmekben, hogy a depressziós, éppen kikosarazott szinglik fagylaltot és chipset esznek magányukban. Ellenkezőleg, ha ünneplünk és boldogok vagyunk, hatalmas vacsorát szervezünk. Ezeket az eseményeket mind összekapcsolja az agyunk és úgy gondol rájuk, mint kéz a kézben járó csomagokra. Ha szomorú vagyok, fagyit eszem. Ha vidám vagyok, ünnepi lakomát csapok. 

Ezek a sarkalatos példák csak a legáltalánosabb helyzetekre vonatkoznak. Nem is gondolunk bele, hogy hányszor választunk bizonyos ételeket érzelmi okokból, amelyekre a szervezetünknek egyébként nem lenne szüksége. Hogyan tudjuk őszintén megkülönböztetni a valós éhséget a pszichológiai éhségtől? Gyakoroljuk a mindful étkezést! 

Tudatos étkezés a gyakorlatban

Gyakorlatban a mindful étkezés nem egyfajta diéta és pont ez a lényege. A diétával szemben, nincsenek megvonások és a fókusz nem azon van, hogy súlyt veszítsünk, hanem hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, tiszteletben tartva a belső és külső érzékeléseket, amelyek az étkezéshez kapcsolódnak. Ennek a technikának az alapja az érzelemszabályozás. Azért, hogy egészségesen tudjunk enni, meg kell tanulnunk az étkezéshez tartozó érzelmeinket szabályozni (Gilboa-Schechtman és mtsai., 2006; idézi Albers, 2014). 

Míg a hagyományos diétáknak megvan az a veszélye, hogy beindítanak bizonyos étkezési zavarokat (főleg azoknál, akik hajlamosak ezekre), addig a mindful étkezés ezzel nagyon elővigyázatos. A folyamat a következőképpen zajlik. 

 • Hagyjunk magunknak időt az étkezés nyugodt és rohanástól mentes lebonyolítására
 • Szabaduljunk meg a figyelmet elterelő tényezőktől, mint a telefon, a tv, az újság stb. 
 • Először csak lassan szemléljük meg az étel színeit, szagoljuk meg, vegyük szemügyre a mennyiségét
 • Lassan kezdjük el fogyasztani és koncentráljunk az ízekre, ízlelgessük

A mindful étkezésnek így három aspektusa segít javítani az étkezési szokásainkon egészségügyi szempontból. Először is, a testünk jelzéseire való odafigyeléssel meg tudjuk határozni, hogy mikor van ténylegesen szükségünk evésre és mikor kell leállnunk. Ez kiváltképpen nehéz lehet, amikor az étkezés nagy éttermi adagokhoz, diétákhoz vagy kényelmi ételekhez kapcsolódik. 

Másodszor, az érzelmek hatékonyabb szabályozása segít csökkenteni a túlzott bevitelt vagy feloldani a túl szigorú korlátozásokat, amik általában csak a negatív érzésekkel való megküzdésekre szolgálnak (Baer, 2003). Ezért is fontos megtanulnunk megbirkózni a kellemetlen érzésekkel és elfogadni azokat először, mielőtt megpróbálnánk leblokkolni őket vagy megszabadulni tőlük. 

Végezetül, az élelmiszerekről való gondolkodásunk megváltoztatása segít tudatosan megfigyelni és különféle választásokat megfontolni ahelyett, hogy automatikus reagálnánk olyan gondolatokra, minthogy ,,Minden ételt meg kell sózzak, különben nem tudom megenni’’. 

Miért érdemes tehát kipróbálni a mindful étkezést?

Mert az étkezés egészséges és érzelmi előnyeire koncentrál; nem a kontrollról szól, hanem a megtapasztalásról, a felfedezésről és az ítéletmentes kísérletezésről. Bármilyen speciális diétába beilleszthető (gluténmentes, vegán, tejmentes) és nem kell gondolatokat megváltoztatnod hozzá, csupán segít felismerni az élelmiszerekhez, testhez és súlyhoz kapcsolódó érzéseket. 

Szerző: Turner Dániel

Felhasznált szakirodalom
Albers, S. “Teaching clients mindful eating skills.” The Wiley Blackwell Handbook of
and Anxiety, 23(6), 331–333.
Baer, R. A. (2003). Mindfulness training as a clinical intervention: A conceptual and empirical
Bishop SR, Lau M, Shapiro S, et al. (2004) Mindfulness: a proposed operational definition. Clin Psych Sci Pract 11, 230–241. Editor, vol. 1, vol. 2, Wiley-Blackwell, 2014, pp. xxxi, 1175; pp. 934-947.
Gilboa-Schechtman, E., Avnon, L., Zubery, E., & Jeczmien, P. (2006). Emotional processing
in eating disorders: Specific impairment or general distress related deficiency? Depression
Kabat-Zinn, J. (1990). Full catastrophe living. New York, NY: Bantam Doubleday Dell Pub
lishing Group.
Miller CK, Kristeller JL, Headings A, et al. (2014) Comparison of a mindful eating intervention to a diabetes self-management intervention among adults with type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Health Educ Behav 41, 145–154.
Mindfulness, Le, Amanda, Editor; Ngnoumen, Christelle T., Editor; Langer, Ellen J.,
review. Clinical Psychology Science and Practice, 10, 125–143.

Tovább
Az eliminációs diéta és az IBS kapcsolata

Az eliminációs diéta és az IBS kapcsolata

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bélrendszer funkcionális rendellenessége, melynek fő jellegzetessége a hasi fájdalom és a megváltozott bélhabitus (hosszan tartó hasmenés vagy székrekedés vagy a kettő váltakozása vagy normális szakaszokat követően hasmenés és/vagy székrekedés). Organikus eltérés általában nem mutatható ki, leszámítva azt a néhány pácienst, akiknél mikroszkópos gyulladás észlelhető. Populációs tanulmányok alapján a betegség prevalenciája 1020 % . Az 50 év felettiekben 25%-kal kevésbé gyakori, mint az ennél fiatalabbakban, továbbá nőkben kb. másfélszeres az előfordulása a férfiakéhoz képest.

Mivel a betegségnek nincs specifikus markere, a tünetek alapján, a Rome IV kritériumok szerint diagnosztizáljákhárom hónapon keresztül heti legalább egy alkalommal előforduló hasi fájdalom, melyre az alábbiak közül további legalább 2 kritérium teljesül:

• székletürítéssel összefügg
• megváltozik a székelés gyakorisága
• megváltozik a széklet megjelenése (konzisztenciája).


A fentiek kiegészíthetők a Manning kritériumokkal, melyekhez hozzátartozik a fájdalom kezdetének értékelése, a nyákürítés megléte vagy hiánya, az inkomplett székletürítés érzete:

1. táblázat: Manning kritériumok – az IBS valószínűsége a kritériumok számával arányos


Egy 2013-ban végzett validációs tanulmány a Rome kritériumokat érzékenyebbnek, a Manning kritériumokat specifikusabbnak találta

Az IBS altípusokat a bélhabitus alapján, a széklet konzisztenciáját a Bristol skála (Bristol Stool Form Scale, BSFR) szerint állapíthatjuk meg:

• IBS-C – a székrekedés (constipatio) dominál
• IBS-D – a hasmenés (diarrhoea) dominál
• IBS-M – kevert (mixed) altípus: székrekedés és hasmenés váltakozik
• IBS-U – nem osztályozható (unclassified), a fenti 3 csoport egyikébe sem sorolható.


Az altípusok használata vitatotott, ugyanis az IBS-C páciensek 29%-a IBS-D altípusba vált át és általában a páciensek 75%-a 1 éven belül típust vált.

Az American College of Gastroenterologists (AGA) szerint részletes kivizsgálás szükséges az 50 év felettieknél továbbá azon 50 év alatti IBS betegek esetén, akiknél az alábbi „alarm" tünetek érzékelhetők:

• súlyesés
• vashiányos anaemia
• a családi anamnézisben gasztroenterológiai betegség (pl. IBD, cöliákia, colorectalis carcinoma)szerepel.

A kórkép kialakulásának okai jelenleg sem tisztázottak egyértelműen. A gyomor-bélrendszer motilitására és a zsigeri túlérzékenységére fókuszálnak főként, emellett a gyulladásos folyamatok szerepe, a mikrobák összetételének változása, a bakteriális túlnövekedés (a felsőbb bélszakaszokon), ételérzékenység és genetikai hajlam is a vizsgálandó tényezők közé tartozik.

Számos tanulmány a puffadás visceralis afferens idegek hiperszenzitizációját kiváltó hatását tartja a túlérzékenység okának, melynek kialakulásában a lokális idegrendszernek, az agyban történő modulációnak és speciális gasztrointesztinális modulátoroknak (szerotonin, kininek) is szerepe lehet.

A bélnyálkahártya immunrendszerének aktivációja (főként fertőzés után kialakuló) ISB-D típusban kifejezettebb: fokozott lymphocyta infiltráció a plexus myentericusban, megnövekedett hízósejt szám a jejunumban, ileumban és vastagbélben. A plazma pro-inflammtorikus citokinek szintje megemelkedett

Poszt-infekciós IBS esetén akut enteritises hasmenés előzi meg az IBS kialakulását. A fertőzés bakterialis, protozoon, féreg vagy vírus eredetű lehet. Akut fertőzéses gastroenteritis után mintegy 6-szor gyakoribb az IBS kialakulása. Egy 2021 januárjában megjelent állatkísérletes tanulmány szerint bizonyos gastrointestinalis kórokozókkal történő fertőzés helyi (nem szisztémás) IgE-közvetítette hízósejt aktivizálódást okoz, ami tipikus IBS tünetekkel jár. IBS betegek és egészségesek belébe (rectosigmoidealis szakasz) gyakori allergéneket (tehéntej, szója, glutén) juttatva, IBS betegekben lokális immunválaszt mutattak ki, ugyanakkor egészségesekben nem volt látható reakció. Mindezek alapján a szerzők hízósejt aktivitást gátló szerek használatát javasolják a kezeléshez.

bélflóra megváltozása szintén szerepet játszik az IBS manifesztációjában (állatkísérletben igazolt). Bizonyos probiotikumok javítanak a tüneteken, ugyanakkor a mikrobióta összetételének megváltozása adásuk alatt nem mutatható ki.

Örökletes tényezők csak mérsékelten játszanak szerepet az IBS kifejlődésében, monozigóta ikrekben gyakrabban figyelhető meg a kórkép halmozódása, mint dizigótákban. A familiaritáson túl a szociális hatások szerepe nagyobb.

Pszicho-szociális faktorok (szorongás, alvászavar) hatása az IBS kifejeződésében jelentős lehet. IBS betegekben gyakoribb a szorongás, depresszió, fóbia és a szomatizáció.

Ételérzékenység és IBS

Az IBS betegek jelentős részében feltételezik a szénhidrátok malabszorpcióját. Eredetileg ezt IBD betegeken igazolták, később bebizonyosodott az IBS betegcsoportra is. Elsősorban a fermentábilis oligo-, di-, monoszacharidok (fruktóz, galaktóz) és poliolok (cukoralkoholok) bevitele okozhat panaszokat, ezért javasolják a FODMAP szegény étrend bevezetését. Bár az IBS betegekben gyakoribb az étel prick teszt pozitivitása, a pozitív ételekkel történő terhelés azonban nem okozta a tünetek súlyosbodását. IBS betegek, funkcionális dyspepsiás páciensek és normál kontroll csoport ételkomponens IgE szintjében nem találtak szignifikáns eltérést.

Az eliminációs diéta az ételkomponensek ellen termelődött IgG teszt eredményére alapozható. Ilyen antitestek keletkezésének oka a bélhez asszociált immunrendszer aktivizálódása lehet, részben a megváltozott bél permeabilitás, részben az M-sejteken keresztül bejutó antigének ingerhatása miatt.

Ezt a kezelési lehetőséget az akadémiai orvoslás még nem tartja egyértelműen bizonyítottnak, ugyanakkor számos prospektív, randomizált vizsgálat az IgG teszten alapuló eliminációs étrend jótékony hatását alátámasztani látszik. Egy 5 289 különböző (gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, bőrgyógyászati, ideggyógyászati, mozgásszervi, pszichológiai) problémákkal küszködő páciensnek végezett IgG ételintolerancia vizsgálatot, s elemezték a teszten alapuló eliminációs diéta alkalmazásának hatását, figyelembe véve, mennyire szigorúan tartották be a résztvevők az étrendváltoztatást.

A diétát szigorúan betartók között legnagyobb arányban (>80%) a gyomor-bélrendszeri betegek számoltak be kifejezett – jelentős javulásról a diéta hatására, de ez az arány a többi csoportban is meghaladta a 70%-ot, kivéve a mozgásszervi problémákra panaszkodókat (64%-uknak enyhültek jelentősen a tüneteik). A vizsgált egyének jelentős része azt is kipróbálta, mi történik, ha ismét elkezdi fogyasztani a pozitív eredményt adó ételt: 77%-uk a tünetek újra megjelenését tapasztalta. A diétát eredetileg szigorúan betartók 92%-a számolt be az állapot romlásról a pozitív étel ismételt fogyasztása után.

Egy randomizált tanulmányban 150 IBS pácienst vizsgáltak 12 héten keresztül. Mindenkinek ételkomponens ellenes IgG titert határoztak meg. A résztvevők felénél (n=75) a pozitív ételeket eliminálták az étrendből (valódi eliminációs csoport), míg a vizsgáltak másik felében ugyanannyi teszt-negatív ételt elimináltak az étrendből, mint ahány pozitív volt (áldiétás csoport). A vizsgálat befejezésekor a valódi diétás csoportban 65, az áldiétás csoportban 66 beválasztott személy volt értékelhető. A következőket értékelték (0-500 skálán):

• IBS tünet súlyossági score (fájdalom, puffadás, bélműködés, általános jólét);
• nem-colon tünetek score (letargia, hátfájdalom, hányinger, vizelési panaszok);
• életminőség (quality of life, QOL) score;
• szorongás és depresszió (hospital anxiety and depression, HAD)
• mindezek mellett értékelték a globális tüneti változást (a diéta hatására elviselhetetlenül rosszabb lett, rosszabb lett, enyhén romlott, nem változott, enyhén javult, kiváló lett a közérzet).


A 12. hét végére szignifikánsan javult a valódi diétát kapók állapota az áldiétázókéhoz képest. A különbség az étrendváltoztatást teljes mértékben betartókénál lényegesen magasabb lett.

2. ábra a cikkben: Az IBS tünetek súlyosságának változása a két csoportban, a diéta betartása szerint (alacsony – közepes – jó adherencia)

3. ábra a cikkből: a nem-colon tünetek, a QOL és a HAD score változása diéta hatására


A tanulmány adatai azt igazolják, hogy a szigorúan betartott, IgG teszten alapuló étrendváltozás jelentősen javít az IBS betegek állapotán.

Egy másik tanulmányban standard gyógyszeres terápiára nem reagáló IBS betegeket vizsgáltak: ételkomponens ellenes IgE, IgG szinteket mértek valamint microbiome analízist és kilégzési tesztet (8 órás éhezést követően alapszint, majd glukóz oldat itatását követően 3 órán keresztül hidrogén és metán szint mérést) végeztek, továbbá kérdőívvel értékelték az IBS specifikus specifikus tüneteket és az életminőséget (IBS-QOL). A pácienseket IgE és IgG-teszt alapján beállított eliminációs diétában részesítették. 3-4 héten át tartó szigorú diétát követően egyenként (3-4 naponként) a pozitív ételek visszavezetését kísérelték meg. A tolerálható ételekre ettől kezdve rotációs étrendet állítottak be, a nem tolerálható komponenseket továbbra is kihagyták a diétából, fél éven keresztül. A napi táplálkozásról részletes naplót vezettek. A páciensek probiotikumot kaptak (naponta) a 2-6. hónap között, végén 1 hónapos szünetet tartva. Az alkalmazott probiotikum összetétele: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, L. rhamnosus, L plantarum, B. infantis, L. salivarius, L. bulgaricus, L. casei, L. brevis és Streptococcus thermophilus. Az említett, vizsgálat előtt végzett teszteket 6 hónap múlva ismételték.

A kezdeti vizsgálatok során diszbiótikus flórát állapítottak meg (a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok, továbbá az E. coli kolóniák száma csökkent volt a normál populációéhoz képest). A vizsgálat végén ellenőrizték a bélflóra összetételét. Ugyan javuló tendenciát észleletek, de a változás nem volt szignifikáns. Akiknél a kilégzési teszt pozitívnak bizonyult, a probiotikum szedést követően nem javult az értékeik. Az eliminációs/(és részben) rotációs diéta hatására szignifikánsan javultak IBS tüneteik és életminőségük. A javulásban a probiotikumok kevesebb szerepet játszottak.

Az IgG alapú diétának az IBS tüneteinek mérséklése mellett a fő depresszív rendellenességek (major depressive disorder, MDD) javulásában is szerepe lehet. Ezt vizsgálta Karakula-Juchnowicz H. és munkatársainak tanulmánya, melyben MDD, IBS és egészséges kontroll (healthy control, HC) betegeket hasonlítottak össze. Ételkomponens IgG szintet vizsgáltak mindhárom csoportban. Ebben szignifikáns különbséget találtak az IBS és HC, továbbá az MDD és HC csoportok között. Az MDD páciensekben magasabb értékeket kaptak gluténre az IBS betegekéhez képest, így valószínűsíthető, hogy az eliminációs étrend javít a tüneteken – ezt megfelelő prospektív, randomizált, kettősvak tanulmányokkal kell majd bizonyítani.

Egy esettanulmányban felvetődik a gyógyszeradásra bekövetkező allergiás reakció szerepe a bél áteresztőképességének romlásában és a (búzafehérjék elleni) ételintolerancia kialakulásában. Egy előzőleg teljesen egészséges páciens fogászati műtéten esett át. Az alkalmazott medikáció (anesztetikumok, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) súlyos allergiás reakciót váltott ki. A következő hetekben 1-3 órával az ételfogyasztást követően IBS-szerű tüneteket észlelt. A cöliákia specifikus antitestek, a HLA DQ2 és DQ8 negatívnak bizonyult. A tight junction fehérjék (occludin/zonulin) lipopoliszaccharidok, actomyosin ellen antitestek jelentek meg, mely a fokozott bélpermeabilitást támasztja alá. Glutén, gabonafehérjék és egyéb ételek elleni IgG és IgA szint emelkedett volt. Az eliminációs diétát követő 6 hónappal a panaszok megszűntek, az antitestszintek a referencia tartományba estek vissza.

Számos tanulmány igazolja, hogy az IBS és a cöliákia tünetei között átfedés tapasztalható. Az IBS betegek egy csoportjában a gluténmentes étrend jelentősen enyhíti a tüneteket, ugyanakkor a cöliákia nem igazolható (nem cöliákiás glutén/búza érzékenység). Az IBS-D csoportba sorolható, HLA-DQ2 pozitív, de szerológia és szövettan negatív páciensek, akikben az anti-gliadin IgG (AGA IgG) pozitivitás mutatható ki, nagy valószínűséggel ebbe a csoportba tartoznak. A nem cöliákiás, HLA-DQ2/DQ8 pozitív, IBS-D páciensekben a bélpermeabilitás fokozott a HLA-DQ2/DQ8 negatívakéhoz képest.

Szerző: Dr. Krkos Károly

Tovább
Turbózd fel őszi pihenésedet az alábbi tippekkel

Turbózd fel őszi pihenésedet az alábbi tippekkel

Ha esetleg az őszi szünetben utazni készültök, jól jöhet az alábbi pár tipp.

Egyetértünk abban, hogy egy nyaralás legstresszesebb része maga az utazás? Ehhez a Peace and Calming görgős fejű olaj narancsos, édeskés illata kiváló javaslat. Az olaj enyhén virágos illata nemcsak békés környezetet teremt, hanem megnyugtatja a lelkünket, sőt csodálatos ragyogást kölcsönöz a bőrnek, lehetővé téve, hogy nyugodtak maradjunk egészen a célig!

Egy nyaralás során lehetőség van extra alvásra, pihenésre, azonban egy frissítő reggeli fürdő mindenkinek lendületesebbé teheti a napját. A fürdőhöz kiválóan alkalmas a Morning Start Bath & Shower (nekem személyes kedvencem, rozmaring és borsmenta olajjal).

Ti szoktátok nézni, hogy egy-egy városnézés alkalmával, nagyobb kirándulás alkalmával hány lépést tesztek meg? Nálunk a 15.000 alap szokott lenni. Több napon keresztül ez azért eléggé igénybe tudja venni a lábakat, ezért a legjobb kényeztetés lábainknak egy lábfürdő.

Ehhez az alábbi receptet tudjátok használni:
 • 50 gramm Epsom só
 • meleg víz
 • áztató a lábhoz (akár kád is jó)
 • törülköző
 • lábkrém/hidratáló
A sót tegyük bele az áztatóba, csepegtessük rá az olajat, öntsük fel annyi meleg vízzel, ami ellepi a lábat, hagyjuk benne ázni 20-30 percig. Áztatás után töröljük meg és kenjük be hidratálóval vagy krémmel.

Gondolnátok, hogy a wellness élményt még tudjuk tovább fokozni? Hiszen van egy szuper relaxációs olajunk (mandarin, levendula és ylang-ylang olajjal) Relaxation Massage Oil néven fut (fasciakezeléshez én is használom).

Hazafele sem maradunk illat nélkül, hiszen az autóba való diffúzorral olyan légkört teremthetünk magunk köré, amilyet csak szeretnénk.

Nagyon jó utazást, kikapcsolódást kívánok Nektek!
Tovább
Eliminációs diéta hatása a migrénes rohamokra

Eliminációs diéta hatása a migrénes rohamokra

IGG-INTOLERANCIA TESZTEN ALAPULÓ ELIMINÁCIÓS DIÉTA HATÁSA A MIGRÉNES ROHAMOKRA


szerző: Dr. Krkos Károly

A migrén epizódszerűen jelentkező rendellenesség, melynek középpontjában a gyakran hányingerrel és fény/hangkerüléssel együtt járó súlyos fejfájás áll. Az Amerikai Egyesült Államokban a nők 18%-a, a férfiak 6%-a érintett. A Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society, IHS) diagnosztikai kritériumai szerint migrén akkor állapítható meg, ha a betegnek legalább 5 alkalommal 4-72 óra hosszan tartó csillapíthatatlan fejfájása alakul ki és az alábbiak közül legalább kettő jellegze-tesség megfigyelhető:

• féloldali lokalizáció
• lüktető jelleg
• jelentős vagy súlyos intenzitású fájdalom
• rutin fizikai aktivitásra (pl. sétálás, lépcsőzés) fokozódó vagy annak teljes elkerülésére késztető tünetek
• a fejfájás mellett az alábbiak közül legalább egy tünet létrejön:

                    o hányinger és/vagy hányás                    
                    o fény- és hangkerülés


A migrén sok esetben aurával jár,


• mely megelőzheti vagy követheti a migrénes rohamot, de izoláltan is jelentkezhet,
• 5-20 perc alatt fejlődik ki és kevesebb, mint 60 percig tart
• leggyakrabban vizuális tünetekkel jár, de más szenzoros és motoros tünetek ill ezek kombinációja is előfordulhat
• a vizuális tünetek pozitívak vagy negatívak lehetnek
• a legjellegzetesebb a villogó, körülírt látótérkiesés (scotoma), mely ív vagy szalag alakú, villogó vagy csillámló cikk-cakk határral.

                         


Egyértelmű oka még nem tisztázott.


A betegségre való hajlam öröklődését bizonyítja, hogy a migrénes páciensek 70%-ában egyenes ági rokon érintettsége kimutatható. Néhány, migrénnel járó ritka betegségnél mutatható ki egyértelmű (általában autoszom domináns) öröklésmenet.

Migrénes rohamot kiváltó tényezők:

• hormonális változások (menstruáció, ovuláció, terhesség)
• stressz
• alvászavarok (túl sok vagy kevés alvás)
• gyógyszerek (pl. értágítók, fogamzásgátlók)
• dohányzás
• erős fény
• erős szagok
• fejsérülés
• időjárás változás
• éhezés
• ételek/italok, ételösszetevők, melyek a roham kiváltásával összefüggésbe hozhatók:        
                   o koffein,
                   o édesítőszerek pl. aszpartám, szacharin
                   o glutamát
                   o citrusfélék
                   o tiramin tartalmú ételek (pl. érett sajtok)
                   o nitritet tartalmazó húsok

Számos tanulmány jelent meg, mely szerint a fejfájás kiváltásában szerepet játszó termékek fogyasztása immunglobulinok és komplement termékek, keringő immunkomplexek szintjének emelkedésével, lokális hízósejt degranulációval jár. Ételkomponensek elleni IgG és IgE szinteket mérve, az összes vizsgált páciens mintáiban az IgG szint volt emelkedett, az IgE kevésbé. Tradicionális kezelésre nem javuló pácienseknek (n=65) IgG teszt alapján eliminációs diétát vezettek be. 43 páciensnél (a 65 közül) teljes remissziót állapítottak meg. A vizsgált személyek között 6-nál migrén és colitis együttesen fordult elő. A diéta hatására mindkét betegségük jelentősen javult. A beavatkozás akkor hatásos, ha szigorúan betartják az étrend változtatást. Diétahiba esetén a tünetek pár napon belül kiújulnak.


Egy étrend és migrén összefüggéseit elemző irodalmi áttekintés szerint az eddig felmerült lehetőségek közül az étel specifikus IgE, az aminokat oxidáló enzimek (MAO A és MAO B) az azokat szulfatáló enzimek (fenolszulfo-transzferáz M és P) feltételezett csökkent aktivitásának szerepe nem igazolódott egyértelműen, viszont egyre több adat jelenik meg az az étel-IgG meghatározásra alapozott eliminációs diéta jótékony hatásáról.


Kettősvak, randomizált, cross-over tanulmány 30 nem aurás migrénes pácienst vizsgált. 6 hétig a páciensek felénél kiiktatták az étrendből az IgG pozitív komponenseket, míg a másik csoport fogyasztotta ezeket az ételeket. Az ezt követő 2-hetes diétamentes periódus után újabb 6 hetes elimináció történt az előzőleg nem diétázó csoportnál, míg az első fázisban diétázók IgG pozitív ételeket kaptak. Szignifikáns különbséget adódott a diétázó és nem diétázó csoportok között (mind az első, mind a második fázisban) a fejfájással járó napok száma és a migrén attakok száma tekintetében, így az IgG-pozitív ételek elhagyásának jótékony hatása bebizonyosodott.


A migrén gyakrabban fordul elő irritábilis bél szindrómában (IBS), gyulladásos bélbetegségekben (IBD) és cöliákiában szenvedő páciensek között. Migrénes édesanyák csecsemőiknél gyakrabban tapasztalnak kólikás rohamokat és a migrénes gyermekek csecsemőkorukban gyakrabban küszködtek kólikával. Számos tanulmány bizonyította az IBS, IBD, a cöliákia és a migrén kapcsolatát. Ezek között az állapotok közötti kapcsot a bél áteresztőképességének változása és a gyulladás kialakulása jelenti. Mindezek mellett a bél mikrobák összetétele, egyensúlya is fontos szerepet játszik a megfelelő mikrobiota-bél-agy tengely működésében.

                                                                       Ábra: a mikrobiota-bél-agy tengely

                                     


Migrénes rohamokkal küszködő irritábilis bélszindrómával diagnosztizált betegeket 3 csoportba osztottak:

 • az első csoportot IgG teszten alapuló eliminációs diétában részesítették,
 • a második csoport probiotikumokat kapott, míg
 • a 3. csoport mind eliminációs étrendet, mind probiotikumot két héten keresztül.

A migrénre utaló tüneteket, a bélműködést (gut function score) és a szérum szerotonin szintet vizsgálták a 0., 7. és a 14. napon. A bélpanaszok javultak, a migrénes tünetek enyhültek a vizsgálat alatt. A mért paraméterekben az eliminációs diétában részesült és a kombinációs kezelést (diéta és probiotikum) kapók esetében mutatkozott szignifikánsnak a javulás.


Egy kettős-vak, randomizált, kontrollált cross-over tanulmányban is vizsgálták az IgG-teszt alapján beállított eliminációs diéta hatását. A migrénes rohamok száma, maximális és átlag időtartama, a puffadás miatti hasi fájdalom gyakorisága és súlyossága és az életminőség szignifikánsan javult az étrendváltoztatás alatt, a provokációs diéta ellenkező hatást váltott ki.

Tovább
Az #allin csomag leírása

Az #allin csomag leírása

Ütős kombináció a céljaid eléréséhez


Anyagcsere tipizáláson és ételintolerancián alapuló étrend javaslat hozzá 8 ajándék online edzős videó, személyre szóló fitness ruhával és az otthoni ellazulást segítő igazi wellness élménnyel a Young Living kezdőkészlettel


Számos kombinációt és csomagot nyújtok minden kedves meglévő és leendő ügyfelemnek az oldalamon az egészséges táplálkozás és életforma eléréséért,  a testi lelki egyensúly kialakításáért. Már mindenki tudja, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás nem luxus, nem is hobby, hanem a magunkra szánt idő és befektetett energia, ami többszörösen megtérül, ha következetesek és kitartóak vagyunk. Megéri elkezdeni akkor is, ha úgy érzed van rajtad pár felesleges kiló és szeretnéd leadni, vagy ha kellemetlen tünetek gyötörnek, de akkor is ha csak szeretnél harmóniában élni a testeddel. Az életmód, amit kínálok Neked, alapjaiban változtatja meg a hétköznapjaidat és könnyíti meg azt.


Átnézted az összes csomagomat és több is szimpatikus ezért nehezen tudsz választani? Szeretnéd az anyagcsere tipizáláson és ételintolerancia vizsgálaton alapuló étrendet és szeretnél mellé edzeni is? Eljátszottál a gondolattal, hogy milyen könnyedség lenne, ha mindezt otthonról tudnád megtenni és még az edzőtermi utat is megspórolnád? És persze milyen jó lenne egy névre szóló egyedi fitness ruha szett is? Majd az otthoni edzés után egy kiadós nyújtás vagy meditáció esetleg egy kellemes fürdő miközben a Harmatcsepp diffúzorból a kedvenc illóolajod aromája lengi be a szobát?


Ha Te is elképzelted, hogy mindez milyen szuper lenne így együtt akkor a Magyarországon egyedülálló anyagcsere-tipizáláson alapuló #allin, azaz TOP csomagomat Neked állítottam össze.


Miért válaszd a TOP csomagomat?


 • Mert a Magyarországon egyedülálló, William L. Wolcott-féle anyagcsere-tipizáláson és Foodtest életintolerancia vizsgálaton alapuló legmodernebb táplálkozási módszert ajánlom Neked
 • Mert 8 darab online edzős videót is kapsz a csomaghoz, így könnyedén tudsz otthonról is edzeni. 
 • Mert személyre szóló, kereskedelmi forgalomban nem kapható fitness ruha szettet küldök ajándékba, hogy otthon is stílusosan és kényelmesen tudjál edzeni
 • És ha mindezek után szeretnél relaxálni, megpihenni és egy kis kényeztető wellnessre vágysz, a szintén ajándék Young Living kezdőkészlettel ezt is biztosítom Neked

Mik azok az anyagcsere típusok? 


A legjobb barátod által  szedett étrend-kiegészítők csodákat tesznek vele, viszont Rád nem hatnak? Ugyanazt a diétát követitek, Te mégsem fogysz? Ez mind azért van, mert ahogy eltér a szemünk- vagy akár a bőrünk színe, pontosan ilyen eltérő és egyedi az anyagcserénk is. Mivel ennyire egyedi, másképp is működik. Fontos tudnunk tehát, hogy az anyagcserénk mely ételektől működik kiegyensúlyozottan, melyek azok amitől új energiára kapunk és melyek lassítanak minket. Így az étrend javaslat kialakítása előtt mindenképp szükséges feltárni, hogy melyik anyagcsere típusba tartozol.


Ez a módszer nem fogyókúra, hanem életforma


Ezért is fordítok különösen nagy figyelmet arra, hogy a közös munka során megtanítsam a segítségért hozzám fordulókat a saját testük működésére, hogy a közös program után saját maguk tudják könnyedén összeállítani a testük számára leghatékonyabb élelmiszer forrásokat. 


Nem számolgatunk kalóriákat, nem mérlegelünk és nem korlátozzuk az adagokat.

     

Azonban az anyagcserének megfelelő táplálékok kiválasztása és fogyasztása mellett, folyamatosan figyeljük a makrotápanyagok arányát az egyes étkezéseknél. Ennek köszönhetően a szervezeted energiatermelése megnő, vagyis az élelmiszer bevitel célja teljesül, ezáltal az étvágy természetesen normalizálódik. Vagyis nincs több sóvárgás, megszűnik az édesség iránti vágy. Az elméd éberebb lesz, Te pedig kiegyensúlyozottabb leszel, az energiaszinted megnő, a teljesítményed látványosan javulni fog. 


Mit tartalmaz a #allin / TOP csomag? 


 • Anyagcsere típus és ételintolerancia vizsgálat alapján készített, személyre szabott étrend javaslatot (rendelésnél a megjegyzés rovatba kérném beírni, hogy melyik a választott verzió: menstruációs ciklust, fogantatást, változókort, májat vagy pajzsmirigyet támogató étrend javaslat a szükséges)
 • 6 hetes programcsomagot, melynek az első 4 hetében közösen alakítjuk ki az étrend javaslatodat, figyeljük a hatásokat.
 • Az első 4 hét alatt folyamatos segítséget kapsz, rendszeres konzultációra van lehetőséged
 • Megtanítalak a testre szabott naplózás fontosságára és használatára.
 • Megtanítalak, hogy melyik anyagcsere típusba tartozol, és hogy típusodnak megfelelően,      melyek azok az élelmiszerek, amik az anyagcserédre a leginkább kedvező hatással vannak.
 • Konkrét menü javaslatot is kapsz, amikből válogathatsz, megkönnyítve így a kezdeti lépéseket és az “Akkor most mit egyek reggelire/ebédre/vacsorára?” dilemmát.
 • 8 darab online edzés videó linket: 30 és 60 perces youtube edzés videókat privát hozzáféréssel. A hozzáférés a 6 hetes program alatt korlátlan, amit egy 2 hetes türelmi időszak követ, melynek extra költsége nincsen.
 • Edzés videók amiből választani lehet: kezdő jóga, TripleX gerinctorna, TripleX drill - saját testsúlyos
 • Egyedi MSO fitness ruha szettet kapsz a csomaghoz névre szóló felsővel (a postaköltség benne van a csomagban)
 • Young Living kezdőkészletet – ami tartalmaz egy diffúzort és hozzá 12 darab olajat, melyeket úgy válogattam össze, hogy külön-külön is használhassátok a problémákra, de összekeverve is támogassanak az élet szinte bármely területén
 • Young Living 6 hónapos wellness tervet Bálint-Huber Zsuzsi támogatásával

Milyen diffúzort, illóolajokat tartalmaz a csomag?


Választható Dewdrop vagy Desert Mist diffúzor 
(Young Living diffúzor három funkció egyetlen termékben. Párásító, porlasztó és aroma diffúzor. Speciális tervezésének köszönhetően akár négy óra folyamatos porlasztást biztosít. Automatikusan kikapcsoló és a környezeti fényhez igazodó világítással minden helyiségbe egy kis eleganciát visz, kitöltve a teret az illóolajok mámorító illatával. Kellemes fénye miatt a gyerekek kedvence, egy kis levendula olajjal kellemes illatot és esti fényt biztosít az esti megnyugváshoz, elalváshoz. Közvetlen inhalálásra is alkalmas.)


Olajok:

  Levendula 5ml

  Borsmenta 5ml

  Citrom 5ml

  Tömjén 5ml 

  DiGize 5ml

  Purification 5ml

  Thieves TM 5ml

  RC TM 5ml

  Copaiba olaj 5ml 

  PanAway TM 5ml 

  Stress Away 5ml 

  Orange+ 5 ml


   Mi az a TripleX drill?


   A gerincbántalmak kezelésére fejlesztett TripleX training óraváltozata, mely saját testsúlyos gyakorlatokat használ, azokat sorozatokká építve biztosítja az áramlásszerű testmozgást. Rengeteg mobilizáló és stabilizáló, egyensúlyt és koordinációt fejlesztő gyakorlatot tartalmaz, az összefűzött sorozatoknak és a beépített magasabb intenzitású részeknek köszönhetően a keringési rendszerre is jótékony hatású. Az egyes izomcsoportok terhelését váltogatjuk, így egy kiegyensúlyozott, nem savasító, jóleső fáradtságot okozó edzéstípus. A rengeteg mobilizáló és a stabilizáló gyakorlatoknak köszönhetően a deréktáji panaszok kezelésének egy modern, élvezetes, kihívást jelentő alternatívája.


   Akik már kipróbálták: 


   “Nekem nagyon tetszik, ahogy a gerinckímélő edzést összemixelted a saját testsúlyos gyakorlatokkal és óratípusom lett -ez is!”    “A Triplex Drill hallatán nagyon megörültem, hogy valami újat kipróbálhatok. A Triplex órákról ismert gyakorlatokra számítottam, némi csavarral vagy egy kis brutalitással (csak úgy Mesósan), a jó értelemben természetesen. Ezt azt hiszem meg is kaptam és megkapom minden egyes alkalommal. Nagyon vágytam azokra a mozgalmas feladatokra, amiket amúgy egy sima saját testsúlyos órán csinálunk, ez a triplexes feladatokkal vegyítve tökéletes párosítás. Kijelenthetem, hogy a kedvenc óratípusom lett, most heti 4x edzek itthon, többnyire a meglévő drilleket csinálom felváltva és mindig megdobban a szívem, ha új Drill kerül fel.

   Köszi Mesó


   Jah és Mindenkinek ajánlom, aki újdonságra vágyik, aki kimozgatná kicsit mindenét, de közben erősíteni, izzadni szeretne” 


   Mitől egyedi ez a csomag?


   • Magyarországon jelenleg kizárólag nálam elérhető a William L. Wolcott-féle anyagcsere típusra és ételintolerancia vizsgálatra épített segítő étrend javaslat.
   • A negyedik hét végére megtanulod, hogy hogyan működik a tested, VAGY hogyan működik az anyagcseréd és melyek a legmegfelelőbb tápanyagok a számodra. 
   • Egy teljes listát/táblázatot kapsz azokról az élelmiszerekről, amiket mindenképpen javasolt fogyasztanod, amiket fogyaszthatsz, ha változatosságra vágysz, illetve egy listát azokról az élelmiszerekről, amiket érdemes kerülnöd.
   • A több, mint 50 oldalas, elkészült anyagban a táplálkozási javaslaton kívül,  egyéb hasznos tanácsot is kapsz, amelyek segíteni fognak a gördülékenyebb életmód váltásban
   • Számos kedvezményt és kupont kapsz, melyekkel olcsóbban tudod megvásárolni az általam javasolt kiegészítő termékeket
   • A csomaghoz jár egy AJÁNDÉK képekkel illusztrált receptkönyv folyamatosan bővülő tartalommal.
   • 4 hétig folyamatosan segítek Neked, bármilyen kérdésed van.
   • Folyamatos visszacsatolás, konzultáció a siker érdekében.
   • Segítek, hogy tovább haladj, ha esetleg elakadtál vagy csüggedtnek érzed magad.
   • Zárt VIP Facebook csoport tagság, ahol megosztjuk a sikereinket, és további receptekhez juthatsz hozzá.
   • Tagja lehetsz egy támogató közösségnek, akik szintén az egészséges életmódot választották, ahol motiváljuk és segítjük egymást. Együtt sokkal könnyebb!

   Az #allin, azaz TOP csomag/program felépítése   • Megrendeled a csomagot. (A csomag megrendelését ezen az oldalon könnyedén meg tudod tenni.)
   • Amennyiben bizonytalan vagy a csomaggal kapcsolatban vagy további kérdésed lenne, keress meg az alábbi elérhetőségemen: emese.msofitness@gmail.com     
   • Az ételintolerancia vizsgálat miatt postán kapsz egy dobozt, mely tartalmának a segítségével Te magad is el tudod végezni a vérvételt ujjbegyből, amit aztán a pontosan leírt utasításoknak megfelelően INGYEN vissza tudsz küldeni a Foodtesthez, illetve, ha szeretnéd, én is meg tudom Neked csinálni az ujjbegyből történő vérvételt 
   • Ezután maximum 14 napon belül megkapod a laboreredményt
   • A csomag megrendelése utáni következő lépésként az anyagcsere típusod meghatározásával kezdünk, melyhez egy kérdőívet és táplálkozási naplót  használok
   • Majd megkapod az anyagcsere tipizálás eredményhez a táplálkozási javaslatot
   • Továbbá kapsz még egy receptgyűjteményt képekkel
   • Elindul a 6 hetes program
   • Elpostázom Neked a Young Living kezdőkészletet és az egyedi MSO fitness ruhát
   • Hozzáférést kapsz a 8 db online edzés videóhoz     
   • A közös munkát egy fél órás online konzultációval kezdjük, aminek az alapja az összeállított anyag, amit elkészítettem Neked. Megbeszéljük azt is, mit és hogyan mozogj.
   • Legalább egy hónapon keresztül heti bejelentkezést kérek, e-mailben. Az első -második héten akár naponta vagy minden második nap, ahogy szükséges. 

   Hogyan tudod megrendelni csomagot? 


   A csomag megrendeléséhez nem szükséges regisztráció, így a weboldalon pár lépéséből könnyedén megvalósítható. Kattints a piros “Kosárba” gombra, ami után a csomagod egy virtuális kosárba kerül, ahol a számlázási és szállítási adatok kitöltése mellett lehetőséged van a kedvezményes kuponkódod feltüntetésére is. A sikeres megrendelésről e-mailben küldünk tájékoztatást, mely tartalmazza a számlát is. Fizetésre banki előreutalással, PayPallal és Barionnal is lehetőséged van. Az elektronikus számlán szereplő összeg beérkezése után értesítést kapsz a sikeres fizetésről és egyidejűleg megkapod az anyagcsere típusod meghatározásához szükséges kérdőívet is. 


   Bővebb információt és részleteket a vásárlásról és az általános szerződési feltételekről a weboldal ÁSZF ÉS ADATVÉDELEM oldalán találsz.


   FONTOS: A kérdőív és a táplálkozási napló kitöltését a legjobb eredmény érdekében, érdemes a lehető legprecízebben végezni. A táplálkozási napló esetében fontos, hogy pontosan felírjuk, hogy egy hétig mikor, mit ettünk és mennyit. Továbbá az is fontos, hogy hány órakor keltél, melyik nap hánykor volt az utolsó falat, amit elfogyasztottál, fontos, hogy feltüntesd, hogy mit iszol és mennyit egy nap. (Vizet, üdítőt, teát, kávét, tejjel vagy anélkül, milyen édesítést használsz: cukor, méz, stb.) Fontos az is, hogy a tejtermékek esetében ne csak a tejet, hanem a sajtokat, és egyéb termékeket is jelöljük. 


   A program célja nem feltétlenül a teljes gyógyulás, hiszen nem vagyok orvos, és az esetlegesen fennálló kondíciók miatt orvosi konzultáció nélkül ezt nem is ígérhetem. Viszont a programom egyértelmű célja a tünetek mérséklése és minimalizálása, a számodra kritikus alapanyagok kiszűrése és a tested anyagcseréjének és működésének megismerése és megértése, és egy egészséges életmód kialakítása.

   A javaslat nem helyettesíti a rendszeres orvosi kontrollt és nem írja felül az orvos utasításait. A programban leírtak csak saját felelősségre alkalmazhatók!


   Ha nem vagy biztos benne, hogy a program alkalmas-e a számodra vagy bármilyen technikai probléma merül fel, akkor kérlek írj az emese.msofitness@gmail.com mail címre!


   Az étrendi javaslatot ITT tudod megrendelni.

   Tovább