Pikáns szószos csirkemáj

Ha tetszik, oszd meg másokkal is:

Facebook
X
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Threads
Skype

A csirkemájat minden formájában szeretem. Korábban is írtam már bejegyzést róla, azt itt tudjátok elolvasni (receptek, ötletek). Viszont picit meguntam már a hagyományos, sült máj, bundás máj, májkrém, májas húsgolyó, húskenyér májjal, stb recepteket, így ma nekiálltam egy szószos májat készíteni. Abból indultam ki, hogy „melegítő” fűszereket szeretnék bele. Aki követi a mindennapjaimat, láthatta, hogy legutóbb a párom micsoda fűszer mennyiséggel lepett meg bennünket plusz ugye itt vannak nekem a fűszerezésre is használható vitality olajaim is. 

Kezdem a szósszal. Hozzávalók: 

  • egy közepes méretű lila hagyma apró kockára vágva
  • két gerezd fokhagyma 
  • friss, reszelt gyömbér, nagyjából 2 teáskanálnyi
  • egy teáskanálnyi koriander
  • egy teáskanálnyi fekete bors
  • egy teáskanálnyi kardamom
  • egy teáskanálnyi kurkuma

Az utóbbi négy tételt, mozsárban apróra zúztam, majd az eddig felsorolt hozzávalókat aprítóba tettem egy teáskanálnyi vízzel. Serpenyőben semleges olívaolajat hevítettem, beletettem az aprított fűszereket és alacsonyon lángon nagyjából 3-4 percig főztem, majd felöntöttem egy bögre hús alaplével. Lassú tűzön hagytam besűrűsödni. 

Közben a májat miután megmostam, szárazra töröltem, kisütöttem zsiradékban. Az egyik főző műsorban láttam, hogy a lengyel fazon, lisztbe hempergette a májat, mert úgy nem fröcsköl. Én tisztességesen megforgattam csicseriborsó lisztben, de azt nem tudom kijelenteni, hogy nem fröcskölt. Talán nem annyira. De mindent megpróbálok a cél érdekében. Miután majdnem teljesen megsült a máj, áttettem a szószba, sóztam és hozzátettem 1 evőkanálnyi citrom levét, lassú tűzön további 5 percet hagytam még.  

Zellert kockáztam fel és a máj zsiradékában kisütöttem, kivettem, lecsepegtettem papíron és sóztam. Az étel fotózva nem túl látványos, ellenben nagyon finom, javaslom, hogy próbáljátok ki. Ha zellert nem is, próbáljátok akármelyik gyökérzöldséggel, ami a típusotoknak megfelelő, vagy akár bio rizzsel is el tudom még képzelni. 

OLVASNÁL MÉG?

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Az IGG tesztek alkalmazásának módja

Foodtest partnerként Fontosnak tartom megosztani veletek a hivatalos állásfoglalást A IGG-TESZTEK ALKALMAZÁSÁNAK MÓDJA AZ IMMUNMEDIÁLT TÁPLÁLÉKINTOLERANCIÁBAN Az MDOSZ 2022.01.21-én kiadott

ELOLVASOM