Ismerd fel az ételintolerancia tüneteit, és lehetséges kezelési módjait!
INFORMÁCIÓK
Az ételintolerancia, ételallergia és ételérzékenység gyakran összekeverednek, de mindegyik azt jelenti, hogy szervezetünk rendellenesen reagál bizonyos élelmiszerekre.
Ezek a reakciók különböző tünetekben nyilvánulhatnak meg, melyek mögött az immunrendszer aktivációja állhat, de nem immunmediált reakciók is előfordulhatnak.
JÓ HA TUDOD!
Az ételintolerancia okai
Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni.
Az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és só felszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.
Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek jelenléte.
Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.
A lakosság kevesebb, mint 2-3 %-a szenved élelmiszer-allergiában, azonban 30-40 %-ra becsülik az ételintolerancia valamilyen formájában érintettek arányát. A tünetek gyakran csak bizonyos idővel az élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek, így nehéz azonosítani, mely élelmiszer vagy élelmiszerek felelősek.
Az ételintolerancia a szervezet élelmiszerre vagy élelmiszerekre adott nem megfelelő válasza. Az elégtelen emésztés, a bélrendszerben élő mikróbák egyensúlyának megbomlása, a paraziták, a bélfertőzések, a helytelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás vagy a gyógyszerek hatása is szerepet játszhat kialakulásukban. Az esetek jelentős részében az immunrendszer válasza (IgG termelődés) szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Normális körülmények között az antitest-élelmiszer fehérje komplexet az immunrendszer képes eltávolítani. Azonban, ha valamilyen oknál fogva a komplexek felhalmozódnak a szervezet szöveteiben, akkor ételintolerancia tüneteket kiváltó folyamatokat indítanak el.
A tünetek több nappal a reaktív élelmiszer elfogyasztása után is megjelenhetnek, és hetekig tarthatnak, ezért nagyon nehéz megállapítani, hogy mely élelmiszer felelős a tünet megjelenéséért. A panaszok kialakulásával összefüggésbe hozható élelmiszerek felderítéséhez a bennük lévő fehérjék ellen termelt antitestek vérszintjének meghatározása nyújt segítséget.
SZOLGÁLTATÁSOK
FONTOS: A konzultáció lemondása térítésmentesen 24 órán túl lehetséges, 12 órán belül a teljes, 12 órán túl a díj 50 %-a fizetendő. A konzultáció megkezdéséhez elengedhetetlen a díj ellenértékének beérkezése számlámra.
Kérdésed lenne?