A zöld színű zöldségeket, mint például a leveles kel, fejes káposzta, amerikai kel, brokkoli – nem zöldek közül karfiol és tarlórépa – keresztes virágú zöldségeknek nevezzük. A virágjukról nevezték el őket, melynek négy egyforma, kereszt alakban elhelyezkedő szirma van. Minden zöldség tartalmaz védő hatású mikrotápanyagokat és fitovegyületeket, de a keresztesvirágúak kémiai összetétele egyedülálló.
Ide tartozik: amerikai kel, bordáskel, brokkoli, fejes káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, leveles kel, mustárzöld, rapini, retek, rukkola, tarlórépalevél, torma, vízitorma, vöröskáposzta.
Az indol-3 karbinol elsősorban keresztes virágzatú növényekből nyert aktív anyag, melynek különleges tulajdonsága, hogy képes az ösztrogénreceptorokat oly módon blokkolni, hogy a többletösztrogén, illetve a xenoösztrogének már nem tudnak azon keresztül hatolni, így csökkenti az ösztrogéndominancia tüneteit. A keresztesvirágzatúakból kinyert indol-3 karbinol segíti a máj enzimtermelését, támogatva a méregtelenítő funkciót, lebontja a xenoösztrogéneket.
- A keresztesvirágú zöldségek kétszer olyan hatékonyak, mint más növényi élelmiszerek. A népesség körében végzett kutatások szerint a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának 20 %-os növelése általánosságban 20 %-kal csökkenti a rákos megbetegedések előfordulási arányát, míg a keresztes virágú zöldségek fogyasztásának 20 %-kal való növelése 40 %-kal csökkenti a rákos megbetegedések előfordulási arányát.
- Heti 28 adag zöldségféle fogyasztása 33 %-kal csökkenti a prosztatarák előfordulási arányát, míg hetente csupán 3 adag keresztes virágú zöldségféle 41 %-os csökkenést idéz elő.
- Hetente egy vagy több adag káposzta fogyasztása 38 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák előfordulási arányát.
Jótékony hatásuk maximalizálása
- evés közben alaposan rágjuk meg, hogy jól összezúzzuk a sejtfalait
- pürésítsük, turmixoljuk vagy aprítsuk fel őket, mielőtt ragukhoz vagy levesekhez adjuk
- ne főzzük őket egészen puhára, hagyjuk roppanósra

A fotón épp fodros kelt láttok húskenyérrel. A fodros kelt jól megmostam, egy kevés zsiradékon megpirítottam és összekevertem medvehagyma pestoval. Kivettem a serpenyőből, majd a maradék zsiradékon pár koktél paradicsomot megsütöttem.
Húskenyér készült hozzá, tojás nélkül. Korábbi blog bejegyzésemben találjátok a receptet: kattints ide a receptért
Amennyiben további keresztesvirágú étel inspirációra vágysz, instagram oldalamon nézelődj bátran, illetve belinkelek néhányat.
Savanyú káposzta, mint köret
Lila káposzta, mint köret