A keresztesvirágú zöldek

Ha tetszik, oszd meg másokkal is:

Facebook
X
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Threads
Skype

A zöld színű zöldségeket, mint például a leveles kel, fejes káposzta, amerikai kel, brokkoli – nem zöldek közül karfiol és tarlórépa – keresztes virágú zöldségeknek nevezzük. A virágjukról nevezték el őket, melynek négy egyforma, kereszt alakban elhelyezkedő szirma van. Minden zöldség tartalmaz védő hatású mikrotápanyagokat és fitovegyületeket, de a keresztesvirágúak kémiai összetétele egyedülálló.

Ide tartozik: amerikai kel, bordáskel, brokkoli, fejes káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, leveles kel, mustárzöld, rapini, retek, rukkola, tarlórépalevél, torma, vízitorma, vöröskáposzta.

Az indol-3 karbinol elsősorban keresztes virágzatú növényekből nyert aktív anyag, melynek különleges tulajdonsága, hogy képes az ösztrogénreceptorokat oly módon blokkolni, hogy a többletösztrogén, illetve a xenoösztrogének már nem tudnak azon keresztül hatolni, így csökkenti az ösztrogéndominancia tüneteit. A keresztesvirágzatúakból kinyert indol-3 karbinol segíti a máj enzimtermelését, támogatva a méregtelenítő funkciót, lebontja a xenoösztrogéneket. 

  1. A keresztesvirágú zöldségek kétszer olyan hatékonyak, mint más növényi élelmiszerek. A népesség körében végzett kutatások szerint a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának 20 %-os növelése általánosságban 20 %-kal csökkenti a rákos megbetegedések előfordulási arányát, míg a keresztes virágú zöldségek fogyasztásának 20 %-kal való növelése 40 %-kal csökkenti a rákos megbetegedések előfordulási arányát.
  2. Heti 28 adag zöldségféle fogyasztása 33 %-kal csökkenti a prosztatarák előfordulási arányát, míg hetente csupán 3 adag keresztes virágú zöldségféle 41 %-os csökkenést idéz elő.
  3. Hetente egy vagy több adag káposzta fogyasztása 38 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák előfordulási arányát.

Jótékony hatásuk maximalizálása

  • evés közben alaposan rágjuk meg, hogy jól összezúzzuk a sejtfalait
  • pürésítsük, turmixoljuk vagy aprítsuk fel őket, mielőtt ragukhoz vagy levesekhez adjuk
  • ne főzzük őket egészen puhára, hagyjuk roppanósra

A fotón épp fodros kelt láttok húskenyérrel. A fodros kelt jól megmostam, egy kevés zsiradékon megpirítottam és összekevertem medvehagyma pestoval. Kivettem a serpenyőből, majd a maradék zsiradékon pár koktél paradicsomot megsütöttem. 

Húskenyér készült hozzá, tojás nélkül. Korábbi blog bejegyzésemben találjátok a receptet: kattints ide a receptért

Amennyiben további keresztesvirágú étel inspirációra vágysz, instagram oldalamon nézelődj bátran, illetve belinkelek néhányat. 

Kelbimbó főzelék

Savanyú káposzta, mint köret

Lila káposzta, mint köret

Párolt lila káposzta

Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10203279/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10620635/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16492919/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16488130/

OLVASNÁL MÉG?

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

DIY krémtusfürdő

Aloe verás krémtusfürdő Korábbi blogbejegyzéseimben már olvashattatok az ösztrogéndominanciáról, illetve a xenoösztrogénekről. Mutattam nektek számtalan kemikáliamentes fürdőszobai kozmetikumot, melyeket én

ELOLVASOM