Eliminációs diéta

Ha tetszik, oszd meg másokkal is:

Facebook
X
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Threads
Skype

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia ugyanaz, de valójában számos különbség van közöttük:

● Az allergia általában az étel fogyasztását követő azonnali reakcióval jár, míg az intolerancia később okoz tüneteket (akár napokkal a fogyasztás után).

● Az allergia IgE antitest okozta folyamat, míg az intolerancia során IgG antitestek termelődnek.

● Az allergia előfordulási gyakorisága alacsony, az intoleranciáé magas.

● Az allergia többnyire ritka expozíció következménye, míg az intolerancia a gyakori fogyasztás eredménye.

● Az allergiás választ a hízósejtekből történő gyors hisztamin-felszabadulás jellemzi, míg az intoleranciára a lassú antigén-antitest komplex képződés jellemző, mely a szövetekbe lerakódva gyulladást okoz.

Allergia esetén többnyire annak klasszikus tünetei figyelhetők meg: bőrpír, tüsszögés, szénanátha, légzési nehézség, asztma, sőt anaphylaxiás shock; ugyanakkor intolerancia során a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, s a páciensek általában több tünetről számolnak be.

● Az allergiás reakció végzetes lehet, míg az intolerancia nem jár életet veszélyeztető állapotokkal

● Az allergia élethosszig tarthat, ugyanakkor az intolerancia a magas IgG termelést okozó ételek eliminációjával visszafordítható.

● Az allergia pozitív bőr tesztet (prick-test) mutat, míg az intolerancia negatív eredményt ad.

● Az allergiát gyakran magunk is megállapítjuk, mivel a kiváltó étel nyilvánvaló oka a problémának. A tünetek alapján viszont sokkal nehezebb megállapítani, mi okozza az ételintoleranciát. Ez adja az IgG teszt jelentőségét.

A párom a múltkor megkérdezte, hogy voltam-e napon. Először nem értettem mire gondol. Aztán leesett … kérdése arra vonatkozott, hogy táplálkoztam-e a fényből. Alapból a táplálkozási típusom (fehérje vagyok, tehát a jegesmedve) sem javasolt túl sokféle dolgot, amit ehetek, ebből a Foodtest alapján további dolgok került eliminálásra. 

Az eliminációs diéta az IBS esetében

Ezt a kezelési lehetőséget az akadémiai orvoslás IBS (az irritábilis bél szindróma a gyomor-bélrendszer funkcionális rendellenessége) esetében még nem tartja egyértelműen bizonyítottnak*, ugyanakkor számos prospektív, randomizált vizsgálat az IgG teszten alapuló eliminációs étrend jótékony hatását alátámasztani látszik.

Egy, 5 289 különböző (gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, bőrgyógyászati, ideggyógyászati, mozgásszervi, pszichológiai) problémákkal küszködő páciensnek végzett IgG ételintolerancia vizsgálatot, s elemezték a teszten alapuló eliminációs diéta alkalmazásának hatását, figyelembe véve, mennyire szigorúan tartották be a résztvevők az étrend változtatást.

A diétát szigorúan betartók között legnagyobb arányban (>80%) a gyomor-bélrendszeri betegek számoltak be kifejezett – jelentős javulásról a diéta hatására, de ez az arány a többi csoportban is meghaladta a 70%-ot, kivéve a mozgásszervi problémákra panaszkodókat (64%-uknak enyhültek jelentősen a tüneteik). A vizsgált egyének jelentős része azt is kipróbálta, mi történik, ha ismét elkezdi fogyasztani a pozitív eredményt adó ételt: 77%-uk a tünetek újra megjelenését tapasztalta. A diétát eredetileg szigorúan betartók 92%-a számolt be az állapot romlásról a pozitív étel ismételt fogyasztása után**.

Ha szeretnél Foodtestet: ide kattintva igénybe is tudod venni.

OLVASNÁL MÉG?

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Avokádós csokitorta

Hogy mi? Igen jól olvastad. Avokádós csokitorta. Akárhova vittem vendégségbe, nagy sikert arattam vele. Ha nem szereted az avokádót, de

ELOLVASOM