Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?
Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia ugyanaz, de valójában számos különbség van közöttük:
● Az allergia általában az étel fogyasztását követő azonnali reakcióval jár, míg az intolerancia később okoz tüneteket (akár napokkal a fogyasztás után).
● Az allergia IgE antitest okozta folyamat, míg az intolerancia során IgG antitestek termelődnek.
● Az allergia előfordulási gyakorisága alacsony, az intoleranciáé magas.
● Az allergia többnyire ritka expozíció következménye, míg az intolerancia a gyakori fogyasztás eredménye.
● Az allergiás választ a hízósejtekből történő gyors hisztamin-felszabadulás jellemzi, míg az intoleranciára a lassú antigén-antitest komplex képződés jellemző, mely a szövetekbe lerakódva gyulladást okoz.
● Allergia esetén többnyire annak klasszikus tünetei figyelhetők meg: bőrpír, tüsszögés, szénanátha, légzési nehézség, asztma, sőt anaphylaxiás shock; ugyanakkor intolerancia során a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, s a páciensek általában több tünetről számolnak be.
● Az allergiás reakció végzetes lehet, míg az intolerancia nem jár életet veszélyeztető állapotokkal
● Az allergia élethosszig tarthat, ugyanakkor az intolerancia a magas IgG termelést okozó ételek eliminációjával visszafordítható.
● Az allergia pozitív bőr tesztet (prick-test) mutat, míg az intolerancia negatív eredményt ad.
● Az allergiát gyakran magunk is megállapítjuk, mivel a kiváltó étel nyilvánvaló oka a problémának. A tünetek alapján viszont sokkal nehezebb megállapítani, mi okozza az ételintoleranciát. Ez adja az IgG teszt jelentőségét.
A párom a múltkor megkérdezte, hogy voltam-e napon. Először nem értettem mire gondol. Aztán leesett … kérdése arra vonatkozott, hogy táplálkoztam-e a fényből. Alapból a táplálkozási típusom (fehérje vagyok, tehát a jegesmedve) sem javasolt túl sokféle dolgot, amit ehetek, ebből a Foodtest alapján további dolgok került eliminálásra.
Az eliminációs diéta az IBS esetében
Ezt a kezelési lehetőséget az akadémiai orvoslás IBS (az irritábilis bél szindróma a gyomor-bélrendszer funkcionális rendellenessége) esetében még nem tartja egyértelműen bizonyítottnak*, ugyanakkor számos prospektív, randomizált vizsgálat az IgG teszten alapuló eliminációs étrend jótékony hatását alátámasztani látszik.
Egy, 5 289 különböző (gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, bőrgyógyászati, ideggyógyászati, mozgásszervi, pszichológiai) problémákkal küszködő páciensnek végzett IgG ételintolerancia vizsgálatot, s elemezték a teszten alapuló eliminációs diéta alkalmazásának hatását, figyelembe véve, mennyire szigorúan tartották be a résztvevők az étrend változtatást.
A diétát szigorúan betartók között legnagyobb arányban (>80%) a gyomor-bélrendszeri betegek számoltak be kifejezett – jelentős javulásról a diéta hatására, de ez az arány a többi csoportban is meghaladta a 70%-ot, kivéve a mozgásszervi problémákra panaszkodókat (64%-uknak enyhültek jelentősen a tüneteik). A vizsgált egyének jelentős része azt is kipróbálta, mi történik, ha ismét elkezdi fogyasztani a pozitív eredményt adó ételt: 77%-uk a tünetek újra megjelenését tapasztalta. A diétát eredetileg szigorúan betartók 92%-a számolt be az állapot romlásról a pozitív étel ismételt fogyasztása után**.
Ha szeretnél Foodtestet: ide kattintva igénybe is tudod venni.