Blog

Legfrissebb bejegyzések

Helichrysum Seed to Seal 2022

Helichrysum Seed to Seal 2022

A horvátországi Young Living farmra bárki ellátogathat, aki rendelkezik Young Living vevőkóddal. A magas színvonalú rendezvény bázisa Sibenik volt, az Amadria Park Ivan. Szállást lehetett a hotelben is foglalni a rendezvényre való tekintettel kedvezményes áron, mi azonban egy apartmant béreltünk a közelben. Az utazás egyénileg történt, mi hárman utaztunk egy autóval. A közel 700 km-t odafele 9 óra alatt, visszafele szerencsére 6 és fél óra alatt sikerült megtennünk. A hosszú útért a látvány kárpótolt bennünket.

                                                         

Az érkezést szándékosan egy nappal korábbra terveztem, mivel mindenképpen szerettünk volna ellátogatni a Krka Nemzeti Parkba. A betervezett fél nap elegendő volt, hogy ízelítőt kapjunk, legközelebb azonban egy egész napot szeretnék majd a parkra szánni. Ha megnézitek a fotókat, értitek, hogy miért írom ezt. Nyitásra mentünk, a lozovaci bejárat irányából indultunk. Az autót a bejárat előtt hagytuk, a parkolásért fizetni nem kellett. A belépőjegy 200 kuna/fő volt. A rendelkezésre álló szabadidő éppen elegendő volt arra, hogy a térképen sárgával jelölt utat (Skradinski buk) bejárjuk. Másra sajnos nem. A recepción magyar nyelvű leírást kaptunk. 

                                                            

Skradinski buk

A Krka-folyó leghosszabb és leglátogatottabb vízesése, Horvátország egyik legismertebb természeti értéke. A vízesést mésztufa akadályok, szigetek és tavak alkotják. A Lozovac bejárattól 10 perces gyaloglással érhető el (nem papucsban), a Skradin bejárattól pedig egy 4 km hosszú gyalogúton, mely egyben kerékpárút is. Akik nem szeretnek vagy nem tudnak gyalogolni, azoknak pedig rendelkezésére áll az ingyenes buszjárat is. 

Hogy ne csak a képeket nézzük, készítettem egy videót is a vízesés elragadó csobogásáról, melyet itt nézhettek meg. A nemzeti parkból rohantunk vissza a szállodához, mert következett a regisztráció és az ebéd. 

A regisztrációnál megkaptuk az ún. "goody bag"-ünket.

Egy táska telis-tele ajándékokkal. 


A részvételi jegy ára 150 EUR volt. Eredetileg ebben benne volt a farmlátogatás, a desztilláló látogatása és két ebéd. Most kettő ajándékot szeretnék kiemelni a táskából:

Mineral Sunscreen Lotion SPF 50 - 38 EUR az értéke
Helichrysum (szalmagyopár illóolaj) - 107 EUR az értéke

De volt még benne, illatosítható toll, kristályos üveg kulacs, jegyzettömb, sapka és én magát a vászon táskát is nagyon szeretem, igen strapabíró anyagból készült (nekem való). 

// Az ígért két ebéddel szemben 4 étkezést biztosítottak és a később még írok egy hajó útról is //

Regisztráció után együtt elmentünk ebédelni (~ 135 fő), bőséges büfé ebéd volt, tudtam mit választani, de mit sem érne az ebéd, ha nem fotóztam volna le nektek. Íme

Az ebéd után volt egy kis időnk strandolni is, alkalmam volt tesztelni a kapott sapkát és napkrémet. A víz elsőre mondhatni hűvös volt, de idővel szokható és nagyon jó lehűtött bennünket. A parti szakaszról itt találtok egy rövid videót.          

A következő napi program a szalmagyopár farm látogatása volt. A hotel előtt volt a találkozó, négy busszal vittek bennünket, az út nagyjából 40 percig tartott. Már a buszon kaptunk frissítőt, illetve a farmon is vendégül láttak bennünket, vízzel, NingXia-val és goji bogyó szelettel. 

A szalmagyopárt (Eternal Flower - azaz örök virág) jellemzően a horvátországi Dalmácia-régió sziklás partjairól, vadon szedik. A görög "Helios", azaz nap, és "chrysos", azaz arany után kapta a nevét. Az ókori Görögországban szépségéről, valamit jótékony tulajdonságairól volt híres. Ezeket a virágokat egykor a görög isteneknek szánt áldozati ajándékként szárították és rendezték el, horvát aranyként is említve. 

Örökkévaló vagy halhatatlan (everlasting, immortelle). A hosszú élettartamra való utalás, melyeket az említett szavak sugallnak, talán onnan ered, hogy a virágok úgy száradnak meg, hogy közben nem veszítik el színüket és szépségüket, de utalhat a belőlük készült olaj csodálatos tulajdonságaira, mert széleskörűen alkalmazható. 

Igyekeztem olyan fotókat választani, amik visszaadják a farm hangulatát, de szerintem sikerült is. Az első fotón egy fekete érdekes pillangó van a háttérben, a második egy fehér pillangó, a harmadikok mindketten pillangó nélkül, az utolsón pedig maga a farm, háttérben pedig a kis házzal.

A farmon arató verseny is volt. Mindenki kapott egy nagy vászon táskát egy hatalmas ollót és volt negyed óránk aratni. Az idő leteltével, Dominic, a farm vezetője fütyült egy hatalmasat és mehettünk is mérlegelni. Nekem kevésbé sikerült az ollót kezelni, így én inkább fotóztam, vagy fotóztam másokat, akik épp megkértek. Joci nagyon ügyes volt, 3,65 kg-ot aratott. Én próbálkoztam, hogy hadd tegyem bele az én minimál mennyiségemet az övébe de nem engedte. Szerinte az csalás lett volna. Nos 60 dkg-val valaki többet adott le, mint utóbb kiderült 4-en szedték "teamwork"-be ... A részvétel a fontos, tudom : ) másnap volt az első helyezett díjának az átadása.     

A bázisra visszatérve, ebédeltünk, volt egy másfél órás előadásunk és utána egy meglepetés hajóúttal kedveskedtek nekünk a szervezők.

 

Vasárnap reggel a desztilláló üzemet látogattuk meg. Itt sajnos nem tudom visszaadni se fotókban, se videóban az illatot, ami fogadott bennünket. 

A szalmagyopárt egyenes gőzöléssel desztillálják, az azt jelenti, hogy a gőzt átnyomják a növényi anyagon, felfogva az illóolajat. A felszálló gőz felszakítja a növény olajmembránjait és felszabadítja az illóolajat. Az illóolajmolekulákat szállító gőz egy kondenzátorba emelkedik, ahol az olaj-gőz keverék kondenzálódik. Ahogy a gőz visszasűrűsödik vízzé, a könnyebb illóolaj összegyűlik és a tetején lebeg.  Erről a videót itt tudjátok megnézni. Ezt a folyadékot egy szeparátorba küldik, ahol az olajat elválasztják a víztől. 

A raktárban sajnos nem készíthettünk fotókat, ott is körbevezettek bennünket majd buszba ülve, visszavittek bennünket a partra, elköltöttük utolsó ebédünket, autóba ültünk és indultunk is haza. Nagyon hamar eltelt ez a hétvége, programokban dúskáltunk, fárasztó volt, de mindenkinek javaslom, akit egy picit is érdekel a téma. 

Találkozunk jövőre a francia levendula farmon ; )

*****

Amennyiben érdekelnek a Young Living illóolajok és felhasználási módjuk, várunk szeretettel zárt Facebook csoportunkban, ha rendelni szeretnél, akkor pedig itt tudsz vásárolniHasonló bejegyzések: